Az ajánlott centrum szőlőár: 105 Ft/kg

Árkalkuláció

Az idei évben a HNT új, az FM-mel közösen kialakított modellt használt az ajánlott felvásárlási ár kiszámításához. Az alkalmazott módszer a belföldi piacon kívül a külföldi hatásokat is figyelembe veszi annak megfelelően, hogy az adott tényező (adat) milyen mértékben lehet hatással a belföldi keresletre, ezáltal a piacon kialakuló árra.

A szőlőárat alapvetően az alábbi tényezők határozzák meg: az adott évi termés mennyisége és minősége, a készletek nagysága, a főbb versenytársak várható termésmennyisége, készletei, a szőlőfelvásárló országok várható termésmennyisége és készletei.

Az adatokat 2012-2015 között vizsgáltuk, ehhez hasonlítottuk a 2016-os adatokat – ahol azok rendelkezésre álltak. A korrekciós tényezőket az előző időszak mediánjának és az idei év adatainak aránya adja.

Az adatok forrása az előző évek belföldi termelési adatai és a termésbecslés esetén a HEGYIR, más országok adatai esetén a DG Agri.

A használt ökonometriai modell:

Pt=a1*a2*(lnQt+Mt+lnStt+lnQct+lnStct+lnQT+Eb)

A számításhoz felhasznált adatok:

· Q – teljes átlagos szüretelt mennyiség: 3 668 701,6 q

· M - átlagos minőség (mustfok): 17,08

· St - készlet: 2 484 845 hl

· Qc - átlagos olasz termésmennyiség 2012-15: 47 300 000 q

· Stc - olasz készlet (2015.07.31): 25 266 936 hl

· Qe – idei becsült borelőállítás: 2 975 000 hl

· Eb - felvásárló országokhoz számított árnövekedési mérték: 0,3

· a1, a2: a készlethez és a termésmennyiséghez kapcsolódó, árat befolyásoló korrekciós értékek:

1. a1 – készlet medián/idei készlet nagysága: 1,25

2. a2 – termés medián/idei termés becsült nagysága: 0,86

Az árat befolyásoló korrekciós tényezők alkalmazását az évjárathatás teszi indokolttá. Az átlagostól eltérő termésmennyiség ellentétes hatással van a felvásárlási árakra, ahogy a borelőállítóknál meglévő készletek is. Ezért az adott évi termés és készletértékeknek az átlagossal vett aránya hivatott az évjárat felvásárlási árra gyakorolt hatását érvényesíteni a képletben. A szőlőexport országos méretben elenyésző, hatása csak bizonyos borvidékeken érezhető, ezért a kalkulációban ennek megfelelően vettük figyelembe.

A fenti adatok alapján ajánlott centrum szőlőár: 105 Ft/kg.

tovább> http://hnt.hu/szoloar/

A 2016. évi szüőlő felvásárlási árak alakulása a Kunsági Borvidéken.

развод payperprofitsпродвижение сайта yandexpayperprofits com отзывы негативныеyoulapuma спортивный костюмпилот профессияпродвижение в гугл гусаров группконтейнерные грузоперевозкиАндрей Павелко жена