NAK Piaci és Árinformációk, 31. hét

Kamaránk piaci információs szolgáltatásának keretében ezúton küldjük a PIACI ÉS ÁRINFORMÁCIÓK legfrissebb számát, amit a alábbi ikonokra kattintva olvashat.

Növénytermesztési Ágazatok Állattenyésztési Ágazatok

Amennyiben egyszerű kattintással nem indulna el a link, próbálja meg a Ctrl-gomb egyidejű lenyomásával. Az aktuális példányok a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapjáról is letölthetők. A kiadványok tartalomjegyzékéből az egyes fejezetek azok címére kattintva is elérhetők.

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2018. augusztus 2.)

Növényvédelmi teendő a korai fajtákban nincs a mostani időszakban. Amennyiben mégis permetezni szeretnénk, már csak a réz és a kén használata javasolható. A kén élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 0 nap, a rézé 21 nap. Ezt vegyük figyelembe a permetezésnél. A peronoszpóra, a késői fajtákban, még mindig veszélyes lehet. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. A védekezés elmaradása vagy felszívódó készítmény használatának mellőzése esetén jelentős kár alakulhat ki. Ezért a Merlot, a Kadarka és a Cabernet esetében még mindenképpen használjunk felszívódó készítményeket peronoszpóra ellen. Más fajtákban is tömeges a lombfertőzés.

tovább>

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2018. július 26.)

Azokon a helyeken, ahol a lisztharmat jelen volt év közben az ültetvényben, ott lisztharmat ellen még kell a felszívódó szereket használni, mert ezeken a helyeken csak kénnel védekezve a fiatal lombot nem tudjuk megvédeni az új fertőzéstől. A fiatal lomb védelme azért fontos, mert 1 hónap múlva ezek a levelek fogják ellátni az éréshez szükséges tápanyaggal a fürtöket. Az érő szőlő szemre szép, de a késői fajtáknak (Cabernet Franc, Merlot) sok van még hátra az érésig. Az elviaszosodott felszínű bogyóállomány már egyre kevésbé fertőződik a lisztharmat és a peronoszpóra által. A lisztharmat már szinte semmilyen kárt nem tud tenni a fürtökben. A peronoszpóra, a késői fajtákban, még mindig jelentős veszélyként leselkedik a szőlőre. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. Ezt követően a fürtök is jelentősen károsodhatnak.

tovább>

AM rendelete az egyes borászati tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

Az Agrárminiszter módosította a:

  1. A szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló 127/2009. (IX. 29.) FVM rendeletet,
  2. borászati üzemek működésének engedélyezéséről, valamint a tevékenységükre vonatkozó higiéniai szabályokról szóló 25/2010. (III. 19.) FVM rendeletet.
  3. A szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról szóló 70/2012. (VII. 16.) VM rendeletet.
  4. A szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához a 2017/2018–2019/2020 borpiaci években igényelhető támogatásról szóló 1/2018. (II. 1.) FM rendeletet.

A rendelet letölthető a http://www.magyarkozlony.hu/dokumentumok/287cc639735bcc7d02a4bbe4737b66e764078496/megtekintes linkről.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa sajtóközleménye

Részletes előrejelzés készült az idei szüret borszőlő felvásárlási átlagáraira

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közzétette honlapján a 2018. évi szüretre vonatkozó borszőlő átlagár előrejelzését. Az idei előrejelzés már borvidéki bontásban tartalmazza az egyes fajtakörök várható átlagárát (középárát). Az előrejelzés az elmúlt évi felvásárlások adataira, az ezév júniusában elvégzett országos termésbecslés és készletfelmérés adataira, valamint a kedvező export-import folyamatokra alapozva készült. Az árprognózis az MNB 3% feletti inflációs várakozását is figyelembe veszi.

 

A várható szüreti árakra vonatkozó előrejelzés közzététele része annak az intézkedéscsomagnak, amelyet a HNT a szüreti feszültségek megelőzése érdekében léptetett életbe. A szőlész-borász szakmai önkormányzat hangsúlyozza, hogy az intézkedések célja a szőlőpiac átláthatóságának növelése, a termelők és a felvásárlói oldal közötti hosszú távú szerződéses viszonyok kialakítása. Fontos megjegyezni, hogy az árprognózis a nettó felvásárlási középárakra vonatkozik. A borszőlő árak tényleges alakulása a borpiaci kereslettől is függ, mivel a borászatok az előállítandó bor minősége és célpiaca szerint eltérő igényekkel jelennek meg a szőlőpiacon. Ahhoz ugyanakkor, hogy a szőlőárak a folyamatosan növekvő termelési költségek ellenére is méltányos jövedelmet biztosítsanak a gazdák számára, elengedhetetlennek tűnik a borok kereskedelmi átadási árának emelése.

Tovább>