Szüretindító útlezárással

Péntek reggel hat és dél között dühös szőlőtermesztők zárták le járműveikkel az országút egyik felét Bócsa és Soltvadkert között. A gazdák amiatt mérgesek, hogy a felvásárlók igen későn és alacsony felvásárlási árakat hirdettek meg.

– Nyakunkon a szüret, de nem tudom mennyiért lehet eladnia szőlőt. A pincészetek egy része nem hirdette meg a felvásárlási árakat. Aki meghirdette az meg olyan alacsonyan jött ki az árakkal, hogy nem fedezi a költségeinket.

A nevemet ne írja meg, mert nem akarom, hogy a felvásárló ne vegye meg a szőlőmet, ha a cikket elolvassa – mondta az egyik szőlész, aki beállt autójával a demonstráló gazdák sorába tegnap reggel.
Pénteken mintegy 3 kilométer hosszan zárták le a szőlőtermelők az 54-es főút Bócsa - Soltvadkert közötti szakaszának egyik sávját. A tiltakozást a Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetsége rendezte. A szervezet felhívására Soltszentimrétől Kecelig, Kaskantyútól Bócsán át Tiszaalpárig érkeztek a termelők.

Egy soltszentimrei hölgy azt mondta, hogy csak kevés fiatal foglalkozik már a faluban a földdel, ő is csak azért szőlőzik mert szereti. Illetve annyit azért szeretne kapni a termésért, hogy a gyerekét taníttassa.

– Mi azt akarjuk, hogy tisztességes árat kapjunk a szőlőért. Ehhez párbeszédet kell folytatnunk a pincészetek képviselőivel. Erre azonban kevés az esélyünk. Ezért is rendeztük a tiltakozást. Délelőtt 10 órára meghívtuk a nagy borászatok képviselőit a soltvadkerti városházára, hogy egyeztessünk velük – mondta Budavári László, a Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetségének az egyik vezetője. Közel egy évet dolgozunk a szőlőben és nem tudjuk mit is ér majd a munkánk. A helyzetünk kiszolgáltatott, ezt akarjuk megváltoztatni. Szerződéses megállapodásokat szeretnénk kötni a felvásárlókkal – tette hozzá.

A gazdák figyelemmel kísérik a híreket és tudják, hogy a Dunántúlon jóval kevesebb szőlő terem az idén, mint tavaly. Herczeg Imre keceli gazda azt nyilatkozta, hogy idén Imrehegyen Császártöltésen, sőt Kecel egy részén is elfagyott a szőlő egy része. Túltermelésre nem lehet számítani, ezért nem értik az emberek, hogy miért is csak 80 forintos árral hirdették meg a héten a cserszegi fűszeres felvásárlási árát. A bevételek ekkora árral igencsak alacsonyak lesznek, miközben a kiadások a gyakori esők miatt nőttek. Többet kellett az idén permetezni. A permetezőgépeket is le kell vizsgáztatni, ami szintén több tízezer forint. Illetve az ültetvényesek többsége nem kapta meg az Agrár- környzetgazdálkodási támogatást, amely 200 ezer forint hektáronként. Egyes számítások szerint ez is csökkenti legalább kilónként húsz forinttal a szőlőből származó jövedelmet.

Csökken a borfogyasztás

A szövetség a soltvadkerti városházára várta 10 órára a pincészetek vezetőit. Tizenegy meghívott cég közül kettő képviselte magát. Barkóczi János és Budavári László termelők ismertették a szőlészek helyzetét a pincészetek vezetői előtt.

Beszedics László az akasztói Kiskun-Vin Kft. tulajdonosa arra hívta fel a termelők képviselőinek a figyelmét, hogy Magyarországon jelentősen csökkent a borfogyasztás. A negatív árversenyben az olcsó szőlő árakkal lehet csak talpon maradni. Ha az árait nem fogadja el a kiskereskedelem, akkor belép más a helyére, és az olcsó olasz spanyol borokkal szerzi meg a piacot. Nem csak ő, de a termelő is tönkre megy.


Schiszler Péterné a legnagyobb soltvadkerti pincészet egyik tulajdonosa azt mondta, hogy ők szóban kötnek megállapodásokat a termelőkkel. De csak azt ígérik, amit be is tudnak tartani. Ő is arra hívta fel a figyelmet, hogy a lédig bor és a petpalackos termékek piacán csökkent a fogyasztás. Majd megjegyezte, hogy emelkedik a szőlő felvásárlási ára a cserszegi 80-al indult, de a 90 forintot is elérheti.Frittmann János a Kunsági Borvidék elnöke felvetette egy nagy felvásárló szövetkezet létrehozását. Szerződéses rendszer kialakítását javasolta, majd megjegyezte: a borpiac alsó szegmensében valóban csökkent a kereslet.

Barta Zsolt > http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/szuretindito-utlezarassal-680879

внешняя ссылочнаяguns bargainадвордс клоакингпоисковымэмиграциярустам назипов лидогенерацияwildeygunsрерайтерwps performance station скачать