HNT TANÁCSÜLÉSI DÖNTÉS A 2018. ÉVI SZÜRETHEZ KAPCSOLÓDÓ PIACSZERVEZÉSI INTÉZKEDÉSRŐL

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának 2018. május 29-i tisztújító Tanácsülése döntött arról, hogy – a 2017. évi szüret során alkalmazott piacszervezési intézkedéssel kapcsolatos kedvező tapasztalatokra figyelemmel – a 2018/2019. borpiaci évi borszőlő-felvásárlásoknál is szükségesnek tartja egy az elmúlt évihez hasonló piacszervezési intézkedés hatályba léptetését. A Tanácsülés által elfogadott, ezáltal minden hegyközségi tagra nézve kötelező érvényű piacszervezési intézkedés részletes szabályait a 25/2018. (05. 29.) T. határozat tartalmazza, amely határozat a HNT honlapjának „Piacszervezési intézkedések” rovatában érhető el.
Ahogyan a 2017. évi intézkedés, úgy a 2018. évi is három fő elemből áll: a szőlőfelvásárlási ügyletekhez ajánlott szabványos szakmaközi szerződés-minta közzétételéből, az ajánlattételi eljárás szabályozásából (amely idén a 2017. évi felvásárlási felhívás mellett immáron a termelő által alkalmazható értékesítési ajánlat lehetőségét is tartalmazza), valamint egy borvidéki, illetve fajtánkénti bontású, a várható átlagárakra vonatkozó prognózis közzétételéből. (Az árprognózis tehát nem az egyes ügyeletek során kötelezően alkalmazandó árakat, hanem a szüret teljes időszaka során felvásárolt mennyiségek átlagárának előrejelzését célozza. Szerepe az általános piaci orientáció, nem pedig a szerződéses, illetve ajánlattételi eljárások keretében történő szőlővásárlásoknál fizetendő minimálárak meghatározása.)
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa bízik abban, hogy – amint az a 2017. évi szüret alkalmával is történt – a piacszervezési intézkedés jelentősen növeli a borszőlőpiac átláthatóságát, valamint hozzájárul a szőlőtermelő és a felvásárló között a hosszabb távú etikus üzleti kapcsolatok kialakításához, illetve megerősítéséhez.