A HNT 2019/2020. ÉVI SZÜRETI PIACSZERVEZÉSI INTÉZKEDÉSE

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2018. ősze óta kiemelt figyelmet fordított a borpiaci folyamatok figyelemmel kísérésére, valamint a hegyközségi rendszer különböző szintű szervezeteinek folyamatos tájékoztatására. 2019-ben a már „megszokott” május 31-i készletfelmérést megelőzően 2019. február 28-ára vonatkozóan is sor került egy országos „szakmaközi” borkészletfelmérésre. E felmérés visszaigazolta, hogy a megelőző évinél kb. 1 millió hl-rel nagyobb, közel 3,7 millió hl-es borkészlet vár értékesítésre a pincészeteknél. A 2018. év első felében még rendkívül kedvező külkereskedelmi mérleg az év során lassan romlani kezdett: a borkivitel egyre mérséklődött, míg az import az év végétől egyre intenzívebbé vált. A szőlő-bor ágazat szakmai önkormányzata az Agrárminisztérium illetékeseivel közösen folyamatosan értékelte a piaci folyamatokat, és rendszeres egyeztetéseket tartott a lehetséges piac-szabályozási eszközök alkalmazásáról.

A HNT 2019. évi szüreti piacszervezési intézkedés tervezetéről a 2019. május 14-i Tanácsülés hozta meg egyhangú jóváhagyó döntését és 9/2019. (05. 14.) T. határozatában rögzítette az intézkedés részletes szabályrendszerét. E szabályok ezúttal is a kereslet és a kínálat összehangolását, a borszőlőpiac átláthatóságát, valamint a termelő és a felvásárló közötti együttműködési kapcsolatok megteremtését és megerősítését szolgálják.

A 2019. évi piacszervezési intézkedés az alábbi elemekre épül.

a) Szakmaközi szerződés

b) Felvásárlási, illetve értékesítési ajánlat

c) Országos borkészlet-felmérések, illetve rendkívüli termésbecslés

A HNT 2019. évi szürethez kapcsolódó piacszervezési intézkedésének részletes szabályai az alábbi címre kattintva érhetők el: A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának 9/2019. (05. 14.) T. határozata a 2019/2020. borpiaci évi borszőlő-felvásárláshoz kapcsolódó piacszervezési intézkedésről