Jégverés utáni teendők

Jégverés utáni teendők

A jégesők okozta károk közül legközvetlenebb kár a termést érő mechanikai sérülés, illetve az ennek következtében fellépő fertőzések, melyek a sebzéseken keresztül fertőzik a termést, a leveleket és hajtásokat. A termés eladhatatlanná válik vagy jóval gyengébb minőségű lesz.  Ezen túlmenően előfordulhat olyan intenzív jégverés is, melynek következtében maga a tőke is komoly sérüléseket szenvedhet, így még a következő évek árbevétele is kieshet. A növény levelén és szárán keletkezett sebek kiváló táptalajt biztosítanak a gombák számára, éppen ezért a szőlészeknek jobban oda kell figyelni a növényvédelemre, azaz növelni kell a permetezések számát. A növénynek segíteni kell a stressz hatások minél hamarabbi és hatékonyabb leküzdésében, a regenerálódások elősegítésében, és a kórokozók távoltartásában. Legfontosabb, hogy a sebzéseket minél hamarabb lezárjuk réz hatóanyagú szerekkel (rézhidroxid, rézoxiklorid), a stressz hatás csökkentésére növénykondícionáló készítmény alkalmazásával van lehetőség. A réz hatóanyag szövetvastagító hatása akadályozhatja a másodlagos fertőzések kialakulását. A levéltrágyázás nagyon előnyös a gombabetegségekkel és sérülésekkel (jégkár) szemben ellenállóbb epidermisz és a levél élettartamának növekedése miatt is, a lombfelület tovább fennmarad, tovább termel cukrokat az áttelelő vesszők számára. A széthasadt bogyók botritisz elleni védelmét folpet, pirimetanil, ciprodinil, boszkalid, tebukonazol hatónyagú készítményekkel tudjuk megoldani.

Később, a szőlő fürtzáródása, zsendülése környékén bekövetkező jégverés után nagyon gyakran alakul ki fakórothadás, mely ellen a rézkészítmények hatástalanok. Ebben az esetben javasolt a cimoxanil és folpet hatóanyagok egyszerre való kijuttatása a jégverést követő 24 órán belül.

A levéltelen, jégvert hajtásokon a hónaljrügyek hajtanak ki, mivel megszűnik a letört főhajtás csúcsi részének gátló hatása. A tavaszi fagyok, vagy a jégkár következtében a hajtáscsúcsok sérülnek, így a hónaljrügyek és néhány téli rügy is növekedésnek indul, ami a növény bokrosodását és számos csökött hajtás képződését eredményezi. Az adott tőkeforma fenntartása céljából egy azonnali metszés az esetek többségében feltétlenül indokolt. Célszerű ebben az esetben a megmaradt hajtásokat 2 rügyre visszavágni (ugyanúgy, mint mikor metszéskor  2 rügyes csapokat vágunk), ezzel elérhetjük, hogy a fejlődő hajtásokból a jövő évi szálvessző kinevelhető lesz. A visszavágással együtt megakadályozzuk a jégvert hajtások bokrosodását is.  Az 1-2 rügyre visszavágott részből előtörő hónaljhajtást természetesen ki kell hónaljazni.

 

Dr. Németh Krisztina

payperprofits отрицательные отзывы

odejdasport.com.ua

khar.gp.gov.ua

промо страница

как готовит

купить запчасти на насос водолей

почему нельзя экономить на кистях

купить жерлицы

Андрей Павелко дети