Tisztelt Szőlőtermelők, Tisztelt Borászok !

Tapasztalatom szerint az ágazatban tevékenykedők nem munkaként, hanem hivatásként tekintenek a borkészítésre. A magyar szőlőtermelők és borkészítők tisztában vannak vele: a jó bor meghálálja a rá fordított időt és törődést. Agrárminiszterként pedig úgy hiszem, a tárcának is ugyanilyen gondoskodó figyelemmel kell vizsgálnia és támogatnia a borágazatot. Ebben a szemléletben dolgoztunk az elmúlt egy évben, ami Önöknek hála rendkívül sikeresen zárhatunk.

A Vidékfejlesztési Program keretében eddig 35 milliárd forint beruházási támogatást ítéltünk meg a borászatok számára. Az Agrárminisztérium idén januárban megnyílt újabb, mintegy 50 milliárd forintos keretösszegű, élelmiszer-feldolgozást támogató felhívásán belül 10 milliárd forintot különítettünk el a borászati üzemek fejlesztésére.

Biztos vagyok benne, hogy a következő években meghatározó lesz a magyar borok értékesítését célzó 3,5 milliárd forint forráskeretű promóciós támogatási program is, amely segíteni fogja a magyar borok hírnevének öregbítését és népszerűsítését Magyarországon és külföldön egyaránt.

Tudom, hogy egy nehéz és dolgos évet zárunk most, de nem kételkedem a magyar szőlőtermelők és borászok szakértelmében és lelkesedésében. Úgy gondolom, 2019 még közelebb hozott minket egymáshoz és hozzáállásunk, munkaszeretetünk előrébb vitt minket a közösen kijelölt utunkon.

Nagyon köszönöm, hogy egész évben számíthattam Önökre és kívánom, hogy 2020-ban újabb sikereket könyvelhessünk el.

 

Dr. Nagy István