Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2021. szeptember 16.)

Gyorsult az érés üteme az elmúlt héten. A meleg, száraz, nyárt idéző időben hirtelen, szinte kényszerérésnek is nevezhető folyamatok történtek az elmúlt napokban. A fajták többségének cukorfoka már olyan magas, a savtartalom pedig olyan alacsony, hogy szüretelni kell a szőlőt az optimális cukor-sav arány megtartása érdekében. Több helyen már a késői fajták (pl. Merlot) is olyan magas (22) cukorfokot értek el, ami miatt nem lehet a tőkén tovább tartani a termést. Sajnos az idei év ilyen különös évjáratot produkál. Ez mellett fordítsunk figyelmet a lisztharmatra is. A betegség erősen felszaporodott a nyár végére a leveleken, és sok fertőzőanyag képződött a levelek felületén, ami a jövő évi fertőzést alapvetően meghatározza. Szüretet követően ne feledjük el a lemosó permetezést a jövő évi erős fertőzés megelőzése érdekében.

tovább>