A hegyközségek is lehetőséget kapnak

Szőlőtermelőket és borászokat segítő döntések születtek és jelentek meg a Magyar Közlönyben a közös értékesítést és a támogatásokat illetően:

A hegyközségek is lehetőséget kapnak arra, hogy maguk is termelői integrációs szervezetként működjenek és így tagjaik közös szőlő- vagy borértékesítésében közreműködjenek szervezzék a piacot.

A több éve létrehozott termelői integrációs szervezeti modell lényege az, hogy ez a szervezet – amely most már lehet a hegyközség is - koordinálja és irányítja az értékesítési folyamatokat a termelők megbízásából, míg maga az áru – a szőlő vagy a bor - nem kerül a szervezet tulajdonába, ezzel is csökkentve a működés költségeit.

A 2021 novemberében beadott és elfogadott szőlő szerkezetátalakítási egyéni tervek, valamint a 2022, január-februárban benyújtott támogatási kérelemmel rendelkező borászati beruházási projektek esetében a szőlőtermelők és borászok a tervezettnél több támogatást kapnak céljaik megvalósításához. A támogatási intenzitás növelése automatikusan történik, a pályázók részéről ezt külön kérni nem szükséges.

#agrárminisztérium #feldmanzsolt #szőlő #bor