Allergének jelölése

Az Európai Unió Hivatalos lapjában megjelent az 579/2012 Tanácsi rendelete, mely a borászati termékek jelöléséről is szóló 607/2009/EK Bizottsági rendeletnek az allergének felüntetésére vonatkozó részeket módosítja.


Az ügy hátterében az áll, hogy a vonatkozó Tanácsi rendelet 2012. június 30-ig nyújtott mentességet a borászati termékek albumin, lizozym és kazein (tojás és tejfehérjék) jelenlétének, mint allergének feltüntetésére. A végleges szöveg itt található:

HU : http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:171:0004:0007:HU:PDF

Fontos tudni, hogy a jelölési kötelezettség csak a 2012. után szüretelt szőlőkből készült borokra vonatkozik, és csak abban az esetben kell a három új allergént feltüntetni, amennyiben az a borban kimutatható.

Az új előírások nem eredményezik az érintett allergéntartalom szisztematikus vizsgálatának kötelezettségét. Annak feltüntetése a termelő kötelezettsége, amennyiben felmerül annak a veszélye, hogy borászati gyakorlata miatt az allergének jelen vannak a borban.

A témában a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa megkezdte az egyeztetéseket a minisztériummal és a szakhatósággal, és tervezzük a jelölési útmutatónak a módosítását az új előírások ismeretében még a 2012-es borok forgalomba hozatalának megkezdése előtt.

A változás nem érinti a kén-dioxid tartalom jelölésének kötelezettségét. Az továbbra is kötelezően jelölendő!

SocialStatsnewsvo.ruammunitionценуbravoil франшизасайт грузовых перевозокавиабилеты скидкикакую сковороду лучше выбрать отзывыПавелко депутат