Megjelent az új „díjtétel” rendelet
- Részletek
- Megjelent: 2012. július 04. szerda, 13:08
- Találatok: 23096
Megjelent az új „díjtétel” rendelet
A MAGYAR KÖZLÖNY • 2012. évi 83. számában megjelent a vidékfejlesztési miniszter 63/2012. (VII. 2.) VM rendelete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a megyei kormányhivatalok mezgazdasági szakigazgatási szervei előtt kezdeményezett eljárásokban fizetendő igazgatási szolgáltatási díjak mértékéről, valamint az igazgatási szolgáltatási díj fizetésének szabályairól.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH), illetve a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti, talajvédelmi, borászati, növénytermesztési, erdészeti, vadászati, halászati és tenyésztési hatósági, valamint mezőgazdasági igazgatási hatáskörébe tartozó, kérelemre indult eljárásaiért a rendelet 1. mellékletben meghatározott mértékű igazgatási szolgáltatási díjakat kell fizetni.
A díjakat az e rendelet szerint díjfizetési kötelezettség alá tartozó hatósági eljárást kezdeményező ügyfélnek a 2. mellékletben meghatározott megfelelő számlára, átutalás vagy fizetési számlára történő készpénzbefizetés útján kell megfizetnie.
Bár a rendelet tervezetét a HNT kezdeményezésére az MSZBSZ, az Agrárkamara, és a Szőlő Szaporítóanyag Szövetség egyeztetve véleményezte több meglepő, a tervezetben nem szereplő változás van a kihirdetet rendeletben. Például a 2012. augusztus 1-i hatálybalépést követően sokkal kevesebbet kell fizetni az 50 és az 500 hl alatti tételek forgalomba hozatali engedély kiadása és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok fejében.
Az alábbiakban önkényesen a szőlőre-borra vonatkozó részeket kiragadva ismertetjük a rendelet mellékleteinek fontosabb elemeit.
1. melléklet a 63/2012. (VII. 2.) VM rendelethez
1. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK (Ft)
1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi borászati termékek esetében:
- bor
- likőrbor
- pezsgő
- minőségi pezsgő
- illatos minőségi pezsgő
- szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor
- gyöngyözőbor
- szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor
- szárított szőlőből készült bor
- túlérett szőlőből készült bor
- borecet
A forgalomba hozni kívánt tétel
a) első 50 hektoliteréig 7 500
b) 51-500. hektoliterére hektoliterenként további 120
c) 500.hektoliterétől további 26 100
1.2 Érzékszervi vizsgálat 3 000
1.3. Soron kívüli eljárás pótdíja 25 000
- Előző
- Következő >>