NAK Piaci és Árinformációk, 48. hét

Amennyiben egyszerű kattintással nem indulna el a link, próbálja meg a Ctrl-gomb egyidejű lenyomásával. Az aktuális példányok a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapjáról is letölthetők. A kiadványok tartalomjegyzékéből az egyes fejezetek azok címére kattintva is elérhetők.

NAK Portál NAK Nonprofit NAK biztosítások BirtOKOS mobil Növényvédelmi portál Őstermelői adatok EKÁER NAK Piackereső A NAK által nyilvántartott aktív szaktanácsadók Gazdálkodási Napló


Facebook LinkedIn YouTube

BorÉRT

 

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár

Időpont: 2020. január 30.

Szervező: BorÉrt Egyesület, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, KOCCINTÁS.HU

Szakmai partner: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Felkért fővédnök: Dr. Nagy István agrárminiszter


Jelentkez
ni elektronikus levélben, vagy az alábbi linken lehet: http://www.koccintas.hu/borert-jelentkezes

tovább>

 

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2019. szeptember 19.)

A korai szőlőket sok gazdálkodó már szedi vagy leszedte. Az alapfajtaként említhető Kékfrankos szürete is megkezdődött. 18-21 mustfok körül jönnek be a tételek a feldolgozóba. A mennyiség nagy. A szőlő egészséges, a leszüretelt termésben nem találni rothadó szemeket. Töppedt szemek előfordulnak. Az érésben előrébb jutott kék fajtáknál (Kékoportó, Zweigelt, Pinot Noir) már nem javasoljuk a szürkepenész elleni védekezést. Helyette a szüret lehet a megoldás. A mostani időszakban az említett fajtáknak már megfelelő a cukorfoka a szüreteléshez. A későbbi fajták esetében, vagy ahol mindenképpen rajta szeretnénk még hagyni a tőkéken a már érett szőlőt, ott még javasolható botritisz elleni készítmény használata. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon a rothadási folyamatokat. A lombozaton sok helyen jelentősen felszaporodott a lisztharmat. A szüret után elvégzett kénes, lemosásszerű permetezéssel sokat tehetünk a jövő évi fertőzés mérséklése érdekében az ültetvényünkben. A mennyiség jó, a minőség kialakítására a megfelelő szüreti időpont kedvező megválasztásával tehetünk a legtöbbet. Mindenkinek eredményes szüretet kívánunk, jó termést, majd szép borokat.

tovább>

Borverseny felhívás

Kunszentmiklóson, a Városházán 2019. december 6-án, pénteken, hagyományosan Miklós napján kerül megrendezésre az országos rozé borverseny. A verseny célja a rozé és siller borok, pezsgők minőségének megmérettetése mellett ezen kiváló borok propagálása, fogyasztókkal minél szélesebb körben történő megismertetése, piacra jutásuk elősegítése. Sajtón keresztül a fogyasztók tájékoztatása a sajátos készítési technológiáról, hogy ennek köszönhetően a rozé és siller borok egyedülálló módon egyesítik a kék szőlőből származó zamatgazdagságot, a fehérborok frissességével, üdeségével.

Tervezett program:

Ø 08. 00. Reggeli a Szentmiklósi Fogadóban

Ø 08. 30. Rendezvény előkészítése

Ø 09. 30. Vendégek fogadása

Ø 09. 45. Megnyitó

Ø 10. 00. Borbírálat

Ø 14. 00. Ebéd

Ø 15. 30. Eredményhirdetés

 

A borversennyel kapcsolatban további információ a http://www.rozebor.hu honlapon található.

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2019. szeptember 12.)

A fehér fajtákat szedik a Térségben. A cukorfokok kedvezően alakulnak és a mennyiség megfelelő. A múlt heti kiadós csapadék hatására több helyen felrepedtek a bogyók és a szürkepenész megjelent a fürtökön. Az érésben előrébb jutott fajtáknál már nem javasoljuk a szürkepenész elleni védekezést. Helyette a szüret lehet a megoldás. A későbbi fajták esetében, vagy ahol mindenképpen rajta szeretnénk még hagyni a tőkéken a már érett szőlőt, ott javasolt botritisz elleni készítmény használata. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon a rothadási folyamatokat. A fürtzónára irányított permetezéssel nagyon hatékonyan és költségtakarékosan védhetjük meg a termést. Figyeljünk a szürkepenész ellen használt szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejére. A lombozaton sok helyen jelentősen felszaporodott a lisztharmat. A szüret után elvégzett kénes, lemosásszerű permetezéssel sokat tehetünk a jövő évi fertőzés mérséklése érdekében az ültetvényünkben. Nagyon sok a darázs. A nagy cukortartalmú bogyókat jelentősen károsítják. Nem tudunk mit tenni ellenük. Darázscsapda kihelyezésével mérsékelhetjük a kártételüket. Sajnos nem az elfogyasztott szőlővel okozzák a kárt, hanem az általuk megsértett bogyókon gyorsan elinduló szürkepenész fertőzéssel.

Tovább>