BORVERSENY FELHÍVÁS

A meghívó, felhívás, jelentkezési lap, minta leadás helye letölthető itt>

NAK Piaci és Árinformációk, 11. hét

Amennyiben egyszerű kattintással nem indulna el a link, próbálja meg a Ctrl-gomb egyidejű lenyomásával. Az aktuális példányok a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapjáról is letölthetők. A kiadványok tartalomjegyzékéből az egyes fejezetek azok címére kattintva is elérhetők.

Borverseny felhívás

 

A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa a XXI. Kunsági Borvidéki Borversenyt 2019. március 29-én, Kiskunhalason rendezi meg. A borversenyre a Kunsági borvidék területén termett szőlőből készült borok, gyöngyöző borok, pezsgők, fűszerezett borok, szőlő-, törkölypálinkák, és borpárlatok nevezhetők forgalmi, termelői és muzeális kategóriákban. A borverseny alkalmával kerülnek kiválasztásra a Kunsági TOP 12 borai, valamint a Bács-Kiskun megye bora 2019. évi válogatásra delegált kunsági borok.

A nevezési lap beküldési határideje: 2019. március 22.

A nevezési lapot levélben a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa 6000 Kecskemét, Szent István krt. 19/a címre, faxon a 76-512-424 számra vagy e-mail-en a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. kérjük megküldeni. Kérjük a nevezési lapon szerepeltetni a Bács-Kiskun megye bora címre nevezett tételeket.

A benevezett italok mintáinak leadása 2019. március 25, 26, 27 én 9-12 óra között az alábbi helyeken történhet:

- Halasi Hegyközség (Kiskunhalas Kmeth u. 2.)

- Izsáki Hegyközség (Izsák, Dózsa tér 3)

- Soltvadkerti Hegyközség (Soltvadkert Szentháromság u. 11.)

A borversenyre tételenként 2-2 minta leadását kérjük.

A borok bírálata a Kunsági Borverseny Szabályzat szerint történik.

Az országos borversenyre történő nevezés esetén, a borversenyen aranyérmet nyert borok nevezési díját a hegyközségi tanács átvállalja.

A szabályzat és a jelentkezési lap letölthető itt>

 

Kitüntették a hazai mezőgazdaságban kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket

 

Rendhagyó ünnepségen emlékeztek meg az 1848/49-es szabadságharcról, illetve kitüntették a hazai mezőgazdaságban kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeztek, és adott át kitüntetéseket Dr. Nagy István agrárminiszter a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Konferenciatermében.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt átvevői között ott volt Kovács László, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának nyugalmazott titkára.

Kitüntetéséhez gratulálunk, erőt és jó egészséget kívánunk !

 

Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni védekezés támogatása

Megjelent a 4/2019. (II. 1.) számú Kincstár Közlemény a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendelet szerinti támogatás igényléséről és a 2019. évi „Támogatási kérelem” nyomtatvány közzétételéről.

A támogatás a fitoplazma fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni védekezésre a tárgyévre vonatkozóan engedélyezett, a NÉBIH által működtetett növényvédőszerek adatbázisában szereplő rovarölőszerre vehető igénybe.

A támogatás mértéke a kijuttatott növényvédőszer vételárának 75%-a, illetve a gépi bérmunka-szolgáltatás ellenértékének 75%-a.

A támogatás összege maximum 12 000 forint hektáronként, azzal, hogy a nem körülhatárolt területen található borszőlő, csemegeszőlő és kísérleti szőlő ültetvény, valamint a NÉBIH által standard kategóriájúként elismert és nyilvántartásba vett nemes és alany szaporító alapanyag esetén kérelmenként maximum 240 000 forint.

A közlemény elérhető a https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/kozlemenyek/-/kozlemeny/4-2019-ii-1-szamu-kincstar-kozlemeny linkről. A növényvédőszerek adatbázisa a https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso linken olvasható.

Határidők:

- Támogatási kérelem benyújtási időszaka: március 1. és március 31.

- Védekezési időszak: a tárgyév május 1-től július 31-ig terjedő időszaka.

- Kifizetési kérelem benyújtási határideje augusztus 15.