Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2022. június 23.)

A változékony időjárásban a tőkék mikroklímája a gombabetegségeknek nagyon kedvez. Elsősorban a lisztharmat fertőzések szokatlanul erősek. A leveleken és a bogyókon is tapasztalhatók erős fertőzések. Lisztharmat ellen a felszívódó és a kontakt készítmények kombinációjával próbáljuk meg féken tartani a kórokozót. Az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak. A továbbiakban váltogatva használjuk a lisztharmat elleni készítményeket. tovább>

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2022. június 16.)

A kötődés jól alakult, a fürtök hossza az átlagosnál nagyobb, bár helyenként kissé ritkásak, a kötődő kis bogyók száma kissé kevesebb a megszokottnál. Nagyon erős a hajtásnövekedés, a szőlő gyorsan kinőtte a támrendszert. Ennek ellenére, ahol lehet, ott várjunk még a tetejezéssel. Az eltávolított hajtáscsúcs miatt a növény azonnal „válaszol”, a fürtzónában megindul az oldalhajtások tömege. Ez a későbbiekben kedvezőtlen, a fürtzóna beárnyékolódik, besűrűsödik, ami veszélyt jelent a betegségek felszaporodása miatt. Már így is sok fajtában erős a hónaljhajtás képződés. A lisztharmat tünetei egyre több helyen jelennek meg a Térség ültetvényeiben. Az időjárás most már a lisztharmat és a peronoszpóra számára is nagyon kedvező. tovább>

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2022. június 9.)

 

A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét. A nagy, 500- 600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. Általában igen erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöld munkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (10 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában. A gyomnövények levelein keresztül felszívódó hatóanyagú készítményekkel eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Évelő gyomnövények ellen a magasabb dózist javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtó szereket. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

tovább>

 

Az ePincekönyv rendszer 2023. évi bevezetése

Az ePincekönyv rendszer 2023. évi bevezetésére való felkészülés jegyében az Agrárminisztérium a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató konzorciuma regionális workshopokat szervez. A mind a hat borrégiót érintő rendezvénysorozat alkalmával az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kollégái az előadások után válaszolnak a résztvevők kérdéseire, így segítve az új szabályozás megértését, sikeres gyakorlati alkalmazását.

2022. JÚNIUS 27. hétfő, 10:00 – DUNA BORRÉGIÓ, Három Gúnár rendezvényterem - Kecskemét.

Tovább>

 

Bács-Kiskun Megye Bora 2022

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén is megszervezte a már hagyományosnak nevezhető   „Bács-Kiskun Megye Bora” versenyt. A megye legkiválóbb borai kaphatják meg ezt a kitüntető címet, melynek előfeltétele a minőségi bor készítése iránti elköteleződés. A megye legjobb fehér-, rozé- és vörösborát a borvidéki borversenyen aranyérmet elnyert borok közül szakmai zsűri választotta ki Nemesnádudvaron, a Bor Bagoly pincében, ahol Kovács István, a település polgármestere köszöntötte a bíráló bizottság tagjait.  Üdvözölte a megyei programot és külön örömét fejezte ki, hogy Nemesnádudvar a rangos esemény helyszíne. A megye számára rendkívül fontosak a Duna-Tisza közének borászatai, melyek piac – és versenyképesek, erre már számos hazai és nemzetközi verseny is bizonyosságot adott. Az Alföld borainak méltó helye van az asztalinkon, az üzletek polcain.  A Megye Borai külön emblémával ellátva képviselik a megyét rendezvényeinken, illetve nemzetközi színtéren is.

Bács-Kiskun Megye Fehérbora 2022 - Vass Borászat – Irsai-Tramini 2021

Bács-Kiskun Megye Rozébora 2022 - Szentpéteri  Borpince Nero rozé 2021