Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2018. május 24.)

A betegségek, úgy tűnik, egyelőre nem tudnak "elindulni". Sem a lisztharmat sem a peronoszpóra nem jelentkezett még "be" komolyan. Valószínűleg majd később próbálnak "erősíteni". Alapvetően a szárazság és a 4 óránál tovább tartó levélnedvesség hiánya miatt nem tudnak elindulni a spórák a fejlődésben, csírázásban. Ennek ellenére nem árt az óvatosság. Most két stratégia közül érdemes választani. Az egyik szerint egy "könnyű" felszívódó és kontakt kombináció elég. A másik stratégia szerint a nagyágyúkat lehet elővenni: strobilurinok vagy erős felszívódók mind lisztharmat és peronoszpóra (folpetes kombinációk) ellen is. Ez többször annyiba kerül, mint az első változat, de a virágzás miatt, mivel nem tudni mennyi csapadék fog esni, biztonságosabb választás. A legbátrabbak csak kontakt készíményekkel permeteznek. Némi bátorsággal és kis szőlőterülettel rendelkezve most azért lehet spórolni. A nagyobb termelőknek több idő kell, hogy végigpermetezzék az ültetvényeiket, így ott a biztonsági szempontok fontosabb szerepet játszanak. Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére.

tovább>

VII. EZERJÓ ÉS „GYERMEKEI” ORSZÁGOS BORVERSENY

NEVEZÉSI FELHÍVÁS

A Brindisi Szent Lőrinc Borrend – Mór, valamint a
Móri Borvidék Hegyközsége

2018. június 6-án, szerdán

rendezi

a VII. EZERJÓ ÉS „GYERMEKEI” ORSZÁGOS BORVERSENYT

A versenyen részt vehet a forgalmi, termelői és muzeális borok kategóriájában FN, OFJ, és OEM kategóriájú EZERJÓ, valamint a „gyermekei” a ZENIT, ZENGŐ, ZEUSZ, GENEROSA fajták szőlőjéből készült bor, amelyet a 2004. évi XVIII. törvényben előírtak szerint állítottak elő és kezeltek. Forgalmi borok kategóriájában azok a borok nevezhetők, amelyeket NÉBIH BAII minősítéssel rendelkeznek, és palackozva, kannás kiszerelésben vagy hordós borként hoznak forgalomba. Termelői borok kategóriájában azok a borok nevezhetők, melyek kereskedelmi forgalomban nincsenek és legalább 500 liter készlettel rendelkeznek. Muzeális borok kategóriájában a 2013-as, vagy az azt megelőző évjáratok borai nevezhetők. A versenyre a borokat a mellékelt jelentkezési lapon, annak értelemszerű kitöltésével lehet nevezni. A nevezési laphoz a termékekről készített analízis értékeket tartalmazó laboratóriumi minősítési lapot kérjük mellékelni. A nevezési lap beküldési határideje:

2018. május 25.

tovább>

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2018. május 17.)

A lisztharmat levéltünetei lassan, de folyamatosan megjelentek a Térség ültetvényeiben. Bár alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvez, a peronoszpóra számára is jó "előkészületi időszaknak" számít az elmúlt hét időjárása. Az elmúlt napokban történt esőzések nyomán, gyenge fertőzési ciklus indult el. Ennek elszórt tünetei a virágzás alatt megjelenhetnek. További csapadék érkezése esetén akár erősebben is felléphet a betegség, már a virágzás alatt, ami igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve. Megkezdte a virágzást a szőlő. Jelenleg fekvéstől és fajtától függően 5-30%-os virágzás van a Térség ültetvényeiben.

Tovább>

Szentpéteri Olaszrizling 2017

NAK Piaci és Árinformációk, 20. hét

Növénytermesztési Ágazatok Állattenyésztési Ágazatok


Amennyiben egyszerű kattintással nem indulna el a link, próbálja meg a Ctrl-gomb egyidejű lenyomásával. Az aktuális példányok a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapjáról is letölthetők. A kiadványok tartalomjegyzékéből az egyes fejezetek azok címére kattintva is elérhetők.