Igazi Kunság

 

Túri Pince - Jászberény

Magyarország és Jászberény szőlőtermesztésének ökológiai adottságai kedvezőek az ökológiai szőlőtermesztésre. A Kárpát-medence sajátos, védett klímája jobb feltételeket biztosít ehhez a technológiához Nyugat-Európa országainál. A hazai bio (öko) szőlőtermesztés és borászat előírásai rendszerint szigorúbbak, mint az Európai Unió vonatkozó szabályzata. Két hivatalos hazai szervezet létezik, amely jogosult a biotermékek ellenőrzésére, a Túri pince bioborainak vizsgálatát a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft végzi.

https://turipince.hu/

 

A MAGASABB SZŐLŐ FELVÁSÁRLÁSI ÁRAKHOZ A KÖZÖS ÉRTÉKESÍTÉSEN KERESZTÜL VEZET AZ ÚT

A szőlőtermesztés gépesítése, az ültetvények korszerűsítése, az adminisztratív és az adózási szabályok egyszerűsítése mellett egyszerű termelői együttműködések létrehozásának lehetőségével is segíti a szőlőtermesztőket a kormány – fogalmazott Soltvadkerten, a XII. Márton-napi újbor ünnepen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelő államtitkára. A hagyományos európai bortermelő országokban a kisebb szőlőtermelők nem önállóan, hanem szövetkezetek, együttműködések keretében értékesítik szőlőjüket, így nagyobb eredménnyel tudják érvényesíteni tagjaik érdekeit a felvásárlókkal szemben, ennek hazai meghonosításához a magyar termelőknek az Agrárminisztérium minden segítséget megad. Jelenleg mindössze 7-8 termelői csoport működik, ez nem elegendő, mondta Feldman Zsolt. Az eladási lehetőségek erősítésének új eszközeként a termelők létrehozhatnak államilag elismert termelői integrációs szervezeteket, amelyek a tagjaik által rajtuk keresztül értékesítésre szánt, de termelői tulajdonban maradó szőlő tekintetében olyan értékesítési volumenekről is piaci ártárgyalásokat folytathatnak le úgy a felvásárlókkal, hogy sokkal kedvezőbb feltételeket tárgyalhatnak ki az ár és más feltételek tekintetében. Egy legalább 1000 hektáron gazdálkodó termelői közösség már akkora termelési volumennel rendelkezik, amely sikerre tud vezetni. Az államtitkár szorgalmazta, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel, annál is inkább, mert mint mondta, 2023-tól a közös Agrárpolitika következő ciklusában a feldolgozói fejlesztési támogatásokra benyújtott pályázatok értékelési szempontjai között rendkívül erős lesz a kiszámítható, alapanyag-termelőket megbecsülő kereskedelmi kapcsolat felmutatása.

Tovább>

Igazi Kunság

Tálas Borászat, Tiszazug

Minden borászatnak kell lennie alapvetésének, vagy ars poétikájának. Az én alapvetésem megválasztásakor lehetett volna választásom, de nagyon befolyásolt a családi hagyományok felélesztése. A kevés szóban  megmaradt hagyomány, új, de a mégis ebbe a hagyományokhoz illő  technológiai elemmel kellett  kiegészítenem.

Tudatosan választottam a kézműves borászat útját, bár akkor még 1990-ben ez a fogalom nem létezett. Sokan mondják magukról, hogy ezt az utat járják, de sokszor valami sántíthat az állításban. Kerestem a fogalom leírását, de nincs sehol.


Szőlőtelepítők figyelem !

 

A MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomásán (6000 Kecskemét, Katona Zsigmond u. 5.) 2021 őszén Generosa Kt. 21 klón, 7.300 db gyökérnemes dugvány készletről elérhető.

A szaporítóanyag fokozata: BVT

Érdeklődni lehet: Szűcsné Dr. Varga Gabriella, +36203920182, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

(Amennyiben más szaporítóanyag-igény is van, kérjük vele egyeztetni.)

 

 

Tisztelt Hegyközségi Tagok !

Kérjük, hogy a személyes hegyközségi ügyintézést továbbra is a szükségesen minimális mértékre csökkentsék. Ennek érdekében előzetesen egyeztessenek időpontot a hegybíró kollégákkal és a szükséges igazolások, engedélyek, származási bizonyítványok kérelmeit e-mail-ben, vagy E-papír (epapir.gov.hu) formájában előzetesen küldjék meg a hegybíró kollégák részére. A hegybíró kollégák a dokumentum átvételére előre egyeztetett időpontban fogadják a hegyközségi tagokat az irodában, vagy alternatív átvételi lehetőséget (pl.: postai, vagy lakhelyen történő személyes átvétel) biztosítanak. A hegyközségi irodában egyszerre csak ügyintézőnként (hegybíró, adminisztrátor) 1 Ügyfél tartózkodhat amennyiben a 1,5 méteres távolságtartás biztosított. A hegyközségi irodában a szájmaszk viselése kötelező. Forrás: HNT