Fedezze fel az Arany Sárfehér hazáját!
- Részletek
- Kategória: Uncategorised
- Megjelent: 2011. október 06. csütörtök, 07:01
- Találatok: 12785
Fedezze fel az Arany Sárfehér hazáját!
/Zádrovich Aliz/Nők Lapja
A kiskunsági kisváros, Izsák és környéke varázslatos hely. Jó levegő, jószágokkal, gémeskutakkal tarkított tükörsima táj, takaros tanyákkal és gondozott szőlőtőkékkel. A helyiek büszkesége az Arany Sárfehér, amely a világon csak ezen a vidéken terem, mégis kevesen ismerik. Épp ezért izgalmas felkerekedni, és megismerni ezt a hungarikum borfajtát, melyet a híres festő, Csontváry Kosztka Tivadar öccse honosított meg a környéken, közel 140 évvel ezelőtt.
Izsák Kecskemét és Kiskőrös között félúton található, gyönyörű természeti környezetben. Ősszel különösen szép a táj, főleg naplementekor. Ilyenkor érdemes kimenni a város szélén található Kolon-tóhoz, és a madárlesről megfigyelni a gémek és kócsagok vonulását. A Kolon-tó a Kiskunsági Nemzeti Park egyik gyöngyszeme, Közép-Európa legnagyobb édesvízi mocsara. A különleges növényekre vadászóknak igazi aranybánya. Rengeteg ritka növényfaj található itt, köztük kilenc orchideafaj. Az Európában is egyedi növény-és állatvilágot kísérő segítségével ismerhetjük meg, a Kolon-tavi tanösvényen.
Hogyan készül a pezsgő, a bor?
Iszákon található Közép-Európa egyik legnagyobb pezsgőgyára, amit leginkább az Arany Sárfehérnek köszönhetnek az izsákiak. Az Arany Sárfehér ugyanis savassága és alacsony cukortartalma miatt kiváló pezsgő-alapanyag. A szőlő préselésétől kezdve egészen a palackozásig bepillanthatunk a bor-és pezsgőgyártás rejtelmeibe, majd a végeredményt meg is kóstolhatjuk. Látogatás előtt be kell jelentkezni. (www.royalsekt.hu)
Ebédhez kihagyhatatlan az Arany Sárfehér
Ha Izsákon, Kecskeméten vagy a környéken beülünk egy étterembe vagy csárdába, mindenképpen kóstoljuk meg az Arany Sárfehért. A savassága miatt remekül bontja a zsírokat, ezért főleg nehéz ételekhez – disznótoroshoz, töltött káposztához – ideális, de a halakhoz is nagyon jó párosítás. Ne szégyelljünk szódát kérni hozzá, ugyanis az izsákiak vallják: az Arany Sárfehér az egyik legjobb fröccs-alapanyag.
Tipp: Izsák központjában próbáljuk ki a Vino Éttermet. A környéken számos borászatba is ellátogathatunk, de mindenhol előzetes bejelentkezés szükséges. A környékbeli borászatokról a Duna Borrégió Borút Egyesület honlapján tájékozódhatunk: www.dbborut.hu
Zádrovich Aliz