Van bor a nap alatt
- Részletek
- Kategória: Uncategorised
- Megjelent: 2011. július 14. csütörtök, 18:24
- Találatok: 7412
Van bor a nap alatt
A borvidéken kiváló minőségű Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Olaszrizling, Ezerjó, Arany sárfehér, Rajnai rizling, Generosa bort készítenek. A vörösborok közül pedig kiemelkedik a Kadarka, Kékfrankos, de a Zweigelt, Cabernet franc, Cabernet sauvignon fajtákról sem szabad elfelejtkezni. A kunsági rozé borok frissességükkel és gyümölcsösségükkel emelkednek ki.
Kunsági borvidék ismertsége a fogyasztók körében nagy, amit elsősorban a könnyedebb, gyümölcsös, illetve illatos, muskotályos borokkal alapozott meg. Az ökológiai környezet - elsősorban a homok talajoknak köszönhetően - jelentős hatással van a borok jellemzőire. Ez a tipikusság elsősorban a gyorsabban fejlődő, általában könnyű, kisebb savtartalmú, lágyabb, gyors sav-fejlődésű, az évjáratok többségében mérsékelt alkoholtartalmú borokban jelenik meg. A borok, a homokos talajra jellemzően kisebb ásványi anyag tartalmúak. A termőhely borai elsősorban rövidebb érlelésre és korábbi elfogyasztásra javasoltak. Az ökológiai környezet számos, ehhez a termőhelyhez kötődő hagyományos fajta elterjedését eredményezte (Ezerjó, Kadarka, Kövidinka, stb.). A fajtatipikusság a válogatott szüret alkalmazásával fokozható. Egyes évjáratokban a szőlők különleges értékeket produkálnak. A túlérett és a töppedt termésből alkoholban gazdag, telt, testes borok készíthetők, melyek minősége az érlelés során tovább növekszik. A könnyű, friss borok kiváló alapanyagául szolgálnak a pezsgő és a szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyöző boroknak.
A Kunsági borvidéken telepített szőlőültetvényekben az őshonos, és újonnan nemesített magyar szőlőfajták a meghatározóak.