Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2022. augusztus 11.)

A rovarok közül a darazsak és a hangyák a vízhiány miatt szétrágják a bogyókat, kártételükkel sok szemet felsértenek. További probléma, hogy alig van új levélképződés a szárazságban, a termés viszont sok helyen nagy mennyiségű. A két ellentétes dolog kényszerérést, töppedést hozhat.

tovább>

Keresett lesz a magyar szőlő és bor

Európában idén nem várható kiugróan jó szőlőtermés, ezért vélhetően jelentős kereslet lesz idén a magyar borok iránt – mondta az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szőlő- bor- pálinka albizottsága ülésén szerdán az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára. Tarpataki Tamás kedvező előjelként értékelte, hogy a kivitel már az első 4 hónapban több mint 10 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest. tovább>

Értékesítési- és készletjelentés benyújtása

 

A szőlő-bor ágazatban folytatott hatósági eljárásokról és teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 435/2021. (VII. 16.) Korm. rendelet (a továbbiakban: BKr.) 46. §-a, valamit a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 136. §-a alapján borászati üzemengedélyes és a Jöt. 3. § (1) bekezdés 26. pontja szerinti jövedéki engedélyes kereskedő készletjelentési és értékesítési jelentési kötelezettséggel rendelkezik.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által rendszeresített formanyomtatvány a gazdasági aktáját vezető hegybíró részére postai úton vagy személyesen – kitöltve és minden oldalt aláírva (nemleges jelentés esetén is) – nyújtható be, legkésőbb 2022. szeptember 10-ig. Az ügyfelek adatszolgáltatásának megkönnyítése céljából a jelentés Excel táblázatban is kitölthető – számolást segítő – formátumban is elérhető. A nyomtatványok és a kitöltési útmutatók elektronikusan is letölthetők a HNT honlapjáról https://www.hnt.hu/ nyomtatvanyok/ alkalmi-es-idoszakos-bejelentesek/

 

2022. évi szüret - piacszervezési intézkedések

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – mint a szőlő-bor ágazat szakmaközi szervezete (a továbbiakban: HNT) – a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésének létrehozásáról szóló 1308/2013/EU európai parlamenti és a tanácsi rendelet (a továbbiakban: 1308/2013/EU rendelet) 157. cikk (1) bekezdés c) pont v. alpontjában foglaltakat figyelembe véve hozta meg a 3/ESZ/2022. (07.23.) T. határozatát a 2022/2023. borpiaci évi borszőlő-felvásárláshoz kapcsolódó piacszervezési intézkedésről.

Tovább>

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2022. augusztus 4.)

Több termelő kénytelen öntözni a fiatal oltványokat, megelőzve azok kiszáradását. A lisztharmat számára már csak a fejlődésben elmaradott bogyók és a fiatal lomb jöhetnek szóba mint károsítható felület, de ez, a jelentős asszimilációs felület veszteség miatt, főleg ilyen aszályban, kihatással lehet a zsendülő fürtökre is. A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban gyakoriak a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt.

tovább>